sobota, 16 marca 2013

Łosoś z malinowym musem

Pyszna, soczysta rybka z piekarnika, z kleksem musu malinowego, który nadaje nową jakość standardowemu daniu.




Składniki:
200g świeżego łososia w płatach
70g malin mrożonych
1 mała cebula szalotka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
odrobina octu balsamicznego
sól, świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:
Łososia umyć, oczyścić z łusek i ości. Posolić, popieprzyć. Zawinąć w folię aluminiować i piec w temp. 180 stopni ok 15-20 min - nie za długo, żeby ryba pozostała soczysta. W międzyczasie przygotować mus malinowy - maliny wrzucić do rondelka, dodać drobno posiekaną cebulkę, dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać musztardę, miód, ocet balsamiczny - zmiksować blenderem. Doprawić do smaku.

Proponowany zestaw:
1/2 powyższej porcji
50g ryżu basmati
świeży szpinak

Wartości odżywcze:
395 kcal
26g białka
15g tłuszczu
42g węglowodanów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz