środa, 22 maja 2013

Ciasto marchewkowe

Ciasto low carb i low fat, słodkie dzięki dużej ilości marchewki oraz dodatkom w postaci suszonych owoców i odrobiny miodu. Proste i szybkie, idealne na słodką przekąskę.



Składniki:
500g marchewki
4 jajka - 4 białka, dwa żółtka
łyżka otrębów
łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
garść suszonej żurawiny
garść suszonych moreli
dwie łyżki płatków migdałowych
przyprawa do piernika

Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Białka oddzielić od żółtek, dwa żółtka dodać do marchwi. Białka ubić na sztywną pianę. Do marchwi dodać również otręby, proszek do pieczenia, nasiona słonecznika, jogurt naturalny, miód i przyprawę do piernika, zblendować na dosyć gładką masę. Dodać suszoną żurawinę, poszatkowane suszone morele, płatki migdałowe i ubite białka. Masę przełożyć do foremki (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min. w temp 180 stopni. Z podanej porcji wychodzi ok. 20 małych ciastek.

Proponowany zestaw:
4 ciasteczka
koktajl z mleka sojowego z bananem i cynamonem

Wartości odżywcze:
304 kcal
17g białka
11g tłuszczu
35g węglowodanów

3 komentarze:

  1. wygląda pięknie! chcę! w weekend MUSZę to zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. kalorie podane są na porcje czy całość?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wartości odżywcze odnoszą się do podanej powyżej porcji, czyli w tym przypadku 4 kawałków ciacha i koktajlu mleko+banan, co komponuje się na zbilansowany pełnowartościowy posiłek

    OdpowiedzUsuń