Drobne urozmaicenie standardowego makaronu bolognese - mięsne kuleczki w armoatycznym sosie pomidorowym.
Składniki:
300g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 łyżka otrębów
1/2 cebuli
5 średnich pieczarek
0,5l bulionu (może być z kostki)
1 op. pomidory krojone lub przecier pomidorowy
sól, pieprz
oregano, bazylia
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do miski, wymieszać z jajkiem, otrębami, posiekaną cebulką i pieczarkami, delikatnie posolić (nie za dużo, jeśli bulion jest już sam w sobie słony). Z tak przygotowanej masy lepić kuleczki o średnicy ok. 3 cm. W międzyczasie zagotować bulion w naczyniu o sporej średnicy, tak, żeby kuleczki swobodnie zmieściły się na jednym poziomie. Delikatnie wkładać pulpety. Gotować aż do prawie całkowitego odparowania sosu. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy i gotować jeszcze ok. 10 min. Podawać z makaronem spaghetti lub tagliatelle.
Proponowany zestaw:
1/3 powyższej porcji
40g makaronu pełnoziarnistego wstążki
Wartości odżywcze:
330 kcal
27g białka
10g tłuszczu
33g węglowodanów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz