piątek, 26 lipca 2013

Pankejki amerykańskie

Kochamy amerykańskie, piętrowe pancakes z dodatkami..! Jak dobrze, że można je przygotować w wersji light i uszczęśliwić się o poranku pysznym śniadaniem.


Składniki (7 szt.):
1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
1 szkl maślanki
1 małe jajko
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką gęstą masę. Smażyć naleśniki o wielkości ok. 12 cm na patelni teflonowej bez tłuszczu. Podawać z owocami, cynamonem, można też wymieszać odżywkę białkową z jogurtem i potraktować jako słodką polewę.

Wartości odżywcze (1 szt.):
99 kcal
3g białka
3g tłuszczu
14g węglowodanów

Proponowana porcja: 2 szt naleśników, 20g odzywki białkowej z 2 łyżkami maślanki, garść świeżych owoców (maliny, borówki, jagody, truskawki)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz