środa, 31 lipca 2013

Migdałowo-pomarańczowe ciasto

Lekkie jak chmurka, letnie ciacho made by Tyczka. Zmodyfikowany przepis ze sztuki żywienia, rekomendujemy bardzo bardzo.



Składniki (20 szt.)
450g pomarańczy
260g mielonych migdałów
garść płatków migdałowych
7 jajek (7 białek, 4 żółtka)
łyżeczka stevii

Przygotowanie:
Ugotować drobno pokrojone pomarańcze, około 40 minut do odparowania wody). 4 żółtka, 2 białka zmiksować, do tego dodać migdały, stevię oraz poszatkowane, przestudzone pomarańcze. Ubić pianę z pozostałych białek i DELIKATNIE wymieszać z wcześniej zrobioną masą pomaranczowo-migdałową.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszki (u mnie dwie keksowki) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i posypać delikatnie płatkami.

Piec przez około 55 minut, po zakonczeniu pieczenia delikatnie uchylić piekarnik, by ciasto sie studziło powoli i nie opadło.

Wartości odżywcze (1 szt.):
124 kcal
5g białka
9g tłuszczu
3g węglowodanów



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz