piątek, 8 listopada 2013

Zielony omlet z łososiem

Niby ten sam omlecik, a jednak taki inny.. Puszyste szpinakowe ciasto z nadzieniem z wędzonego łososia.


Składniki:
2 jajka (2 białka, 1 żółtko)
20g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
szklanka świeżego szpinaku
30g wędzonego łososia
2 łyżki serka śmietanowego
koperek1/2 pomidora
sól, pieprz

Przygotowanie:

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę, żółtko i szpinak zblendować na gładką masę. Delikatnie wymieszać z pianą, smażyć na patelni beztłuszczowej lub na PAMie na średnim ogniu, z obu stron. Łososia posiekać, wymieszać z serkiem, pieprzem i koperkiem. Posmarować usmażonego omleta, ułożyć kawałki pomidora, zawinąć.


Wartości odżywcze:
295kcal
23g białka
15g węglowodanów
10g tłuszczu



3 komentarze:

  1. zrobiłam wasz omlet, niestety trochę porozwalał mi się na patelni :(
    po za tym lepszy by był gdyby łosoś był również na ciepło..
    tak czy owak smakował mi ;) fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. co się robi z drugim żółtkiem?

    OdpowiedzUsuń