środa, 27 listopada 2013

Łosoś z lekkim pesto

Tradycyjnie pieczony w folii łosoś podrasowany domowym pesto, w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego i fasolki. Elegancko!


Składniki:
80g świeżego łososia
pęczek bazylii
łyżeczka nasion słonecznika
łyżeczka oliwy
łyżka serka śmietankowego o niskiej zawartości tłuszczu
1/2 filecika anchois
30g makaronu pełnoziarnistego
150g fasolki szparagowej
zioła włoskie
sól, pieprz

Przygotowanie:
Łososia umyć, oprószyć solą i ziołami, zawinąć w folię i włożyć w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Piec w temp. 170 stopni ok 30 min. W międzyczasie ugotować makaron i fasolkę. Bazylię opłukać, zblendować razem z nasionami słonecznika, anchoisa, oliwą, serkiem, solą i pieprzem. Łososia i dodatki wyłożyć na talerz, skropić cytryną i polać pesto.

Wartości odżywcze:
370 kcal
24g białka
18g węglowodanów
20g tłuszczu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz