środa, 11 grudnia 2013

Pierożki z łososiem i serem kozim

Fit Święta - odcinek pierwszy. Zrób light pieroga w niestandardowej wersji i zaskocz wszystkich! Przydadzą się zdolności manualne - w pierożku ma być jak najcieńsze ciasto i sporo farszu. Pierogi - od Święta i na codzień super, nie muszą być daniem tuczącym i kalorycznym.

Składniki (2 porcje po 5 pierogów):

100g łososia wędzonego
40g sera koziego
1 łyżka koperku
60g mąki pełnoziarnistej
50ml ciepłej wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:
Łososia drobno posiekać, połączyć z serkiem i koperkiem. Do mąki dodać sól i wodę, zagnieść ciasto. Dodać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać, żeby było gładkie i elastyczne. Rozwałkować jak najcieńszy placek. Wykrawać kółka szklanką, nakładać po łyżce farszu i zalepić. Zagotować posoloną wodę, wrzucić pierożki na wrzątek, gotować na średnim ogniu ok. 3 min.

Można podać z łyżką ricotty, posypać lekko parmezanem lub w towarzystwie sałaty z serem kozim, pomidorami, orzechami włoskimi i kremem balsamico.

Wartości odżywcze (1 porcja):
270 kcal
18g białka
20g węglowodanów
13g tłuszczu






1 komentarz: