poniedziałek, 16 grudnia 2013

Zupa krem z prawdzików

Oto kolejna z propozycji na wigilijne fit menu: zupa grzybowa w kremowej wersji. Przygotowanie jej zajmie Wam nie więcej jak 30 min, dzięki czemu starczy jeszcze czasu na zapakowanie prezentów i zawieszenie bombek na choince.


Składniki (4 porcje):
1 l bulionu*
1 por
2 pietruszki
1 marchew
1 seler
400g grzybów mrożonych (borowików lub prawdzików)
opcjonalnie - łyżka śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
sól, pieprz

*na szybciocha można użyć kostki, ale jeśli tylko przeczytać skład, to zapewniam, że odechce się Wam jej używać. Dobry patent na zdrowy rosół: kiedy mam ciut więcej czasu gotujemy baaaardzo aromatyczny wywar z drobiu, warzyw i przypraw, czyli dużo treści, mało wody. Następnie, jak tylko ostygnie, napełniamy nim torebki na kostki lodowe, zamrażamy, i używamy jak tradycyjnych kostek. W wersji wigilijnej wywar tylko na warzywkach :)

Przygotowanie:
Pora pokroić w cienkie paseczki, zeszklić na patelni. Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Zagotować bulion, wrzucić podsmażonego pora, warzywa oraz grzyby. Gotować ok. 20 min, zblendować. Po lekkim przestudzeniu ewentualnie dodać śmietanę., doprawić.

Wartości odżywcze (1 porcja):
70 kcal
5g białka
6g węglowodanów
3g tłuszczu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz