środa, 25 grudnia 2013

Śledzik z żurawiną

Opcja śledzikowa, dobra w Święta i nie tylko. Klasyczny śledź z cebulką, z wykwintnym dodatkiem. Baaardzo dobry, zniknął z mojego stołu już podczas pierwszego dnia Świąt, mimo silnej konkurencji w postaci pysznych karpii, sałatek, pierogów i innych śledzi.


Składniki (6 porcji):

300g filetów śledziowych Matjas - najlepsze takie "z wody", nie w oleju
1 nieduża cebula
100g żurawiny
70g orzechów włoskich
30ml oleju lnianego
pieprz
tymianek

Przygotowanie:
Filety opłukać (jeśli bardzo słone, to można zostawić na pewien czas w wodzie), pokroić w wąskie paski. Cebulę poszatkować i sparzyć wrzątkiem. Orzechy pokruszyć. Wszystkie składniki wymieszać, zalać olejem. Doprawić pieprzem i tymiankiem. Przełożyć do słoika. Można jeść zaraz po przygotowaniu, ale najlepsze są po ok. dwóch dniach.

Wartości odżywcze:
360 kcal
11g białka
29g węglowodanów
20g tłuszczu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz