piątek, 27 grudnia 2013

Burgery z łososia

To danie już dawno powinno trafić na bloga, bo jest wyjątkowo pyszne, proste i fit. Nawet zatwardziali zwolennicy McDonald'sa i FishMac'ów wypowiadają się o nich z uznaniem, także zapraszam do wypróbowania.


Składniki (2 porcje)
160g łososia (najlepiej świeżego, ale z wędzonego też robiłam i były ok)
1 ogórek kiszony
1 mała cebulka
1 jajko
łyżka kaparów
sałata
sos czosnkowy: jogurt, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz
pomidor
bułka pełnoziarnista
pieprz, tymianek

Przygotowanie:
Łososia, cebulę, ogórka, kapary pokroić bardzo drobno, lub wszystko razem zblendować. Dodać jajko, doprawić pieprzem i tymiankiem.
Formować kotlety i smażyć na teflonowej lub grillowej patelni, można też zapiec w piekarniku.
Przygotować sos czosnkowy. Bułkę podgrzać, posmarować sosem, ułożyć kotlet i dodatki.

Wartości odżywcze:
290 kcal
21g białka
20g węglowodanów
12g tłuszczu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz