piątek, 24 stycznia 2014

Hummus z burakiem

Tę wersję hummusa cenię najbardziej za... śliczny różowy kolor :) Przepis dzięki uprzejmości Basi.


Składniki:
250g ciecierzyca z puszki
2 łyżki tatahini
1 łyżka oliwy
2 łyżki oleju sezamowego
czosnek
pieprz
kumin
sok z połowy cytryny
łyżka wody - lub więcej jeśli hummus po zmiksowaniu składników będzie zbyt "sztywny"
1 mały burak

Przygotowanie:
Nic prostszego - łączymy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę o konsystencji gęstego serka. Dobrze, jeśli burak jest wcześniej ugotowany lub upieczony.
Można dodawać do przeróżnych potraw, oraz jako dodatek do przekąsek (świeże warzywa, pieczywo)

Wartości odżywcze (100g):
kcal 166
białko 8g
węglowodany 10g
tłuszcz 11g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz