poniedziałek, 4 listopada 2013

Kurczak w indyjskim curry

Jeśli jesteście wielbicielami gęstych, pikantnych sosów indyjskich, to ten przepis pokochacie od pierwszego ugotowania. Brakuje tu tylko pysznego, czosnkowego chlebka naan, ale niestety nie znam jeszcze jego fit wersji ;)


Składniki (3 porcje):
2 jabłka winne
1 cebula
1/2 szkl wytrawnego wina białego
7-8 łyżeczek curry
łyżka oliwy
300g piersi z kurczaka
szczypta chilli - opcjonalnie

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w małe kawałeczki, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na patelni bez tłuszczu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małe kawałeczki, cebulę poszatkować. Do rondelka włożyć jabłka, cebulę, oliwę, dodać wino i curry i dusić, aż powstanie miękka papka. Następnie wszystko zblendować na gładką masę, doprawić. Podawać z ryżem.

Składniki odżywcze (1 porcja z ryżem)
285 kcal
24g białka
31g węglowodanów
4g tłuszczu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz