środa, 17 lipca 2013

Najazd tatara

Przepysznie proste danie z najlepszej wołowiny. Szybkie i bogate w białko. Kluczem do sukcesu są bardzo dobrej jakości składniki - polędwica wołowa, wiejskie jajo. Zapraszamy na tradycyjny posiłek

Składniki:
200g chudej polędwicy wołowej jak najlepszej jakości
1 mała cebula dymka lub szalotka
1 surowe żółtko
marynowane patisony i pieczarki
świeżo mielona sól morska i pieprz
opcjonalnie musztarda dijon, oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Polędwicę bardzo drobno zmielić, przyprawić delikatnie solą i pieprzem, wstawić do lodówki. Cebulę i marynowane warzywa drobno posiekać. Jajo sparzyć i oddzielić żółtko od białka. Ułożyć składniki na talerzu, posypać pieprzem, wbić na wierzch żółtko i gotowe.

Proponowany zestaw:
dwie kromki pełnoziarnistego chleba razowego
połowa powyższej porcji

Wartości odżywcze:
320 kcal
25g białka
8g tłuszczu
35g węglowodanów

2 komentarze:

  1. 200gram poledwicy wolowej plus zoltko jaja daje tylko 25g bialka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wartości odżywcze dotyczą proponowanej porcji czyli tutaj 100g tatara i dwie kromki - zbilansowany posilek b/w/t

    OdpowiedzUsuń