niedziela, 21 kwietnia 2013

Ciasto brownie z burakiem

Poczciwy, tradycyjny buraczek dzisiaj w szalonej wersji w czekoladowym cieście a'la brownie. Jedząc porcyjkę takiego ciacha możemy spokojnie zrezygnować z jakichkolwiek wyrzutów sumienia.


Składniki:
300 gr buraków
3 łyżki nasion słonecznika
1,5 łyżki żurawiny suszonej
2 całe jajka kurze, 2 białka
2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju lnianego
3 łyżki kakao odtłuszczonego naturalnego
parę kostek gorzkiej czekolady (tylko >70%)
orzechy włoskie
łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Obrane ze skóry buraki zblendować z jajkami. Dodać 3 łyżki słonecznika, 3 łyżki kakao, łyżkę oleju, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1,5 łyżki żurawiny suszonej, parę pokruszonych kostek gorzkiej czekolady - jesli nie dajecie gorzkiej czekolady, polecam dodać o 1 łyżkę kakao więcej. Foremkę przetrzeć wacikiem nasączonym olejem lnianym. Wysypać mieszanką płatków i otrębów owsianych. Ciasto wylać do przygotowanej foremki. Wierzch posypać orzechami włoskimi – wedle uznania. Włożyć do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60 minut. Przez pierwsze 20 min w opcji grzanie góra/dół, potem termo-obieg. Ciasto sprawdzać patyczkiem, aż będzie suche.

Jemy jak chcemy, samo jest super, można z jogurtem, musem owocowym, etc. :)

Proponowany zestaw:
1/4 powyższej porcji
koktajl białkowy z 2 świeżymi truskawkami

Wartości odżywcze:
180 kcal
36g białka
9g tłuszczu
30g węglowodanów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz