środa, 17 kwietnia 2013

Indyk tagine

Kawałki indorka w bardzo aromatycznym sosie, prosto z kuchni marokańskiej w fit stylu. Istnieje nawet specjalne naczynie do przygotowania tej potrawy, ale z powodzeniem można wykorzystać zwykłą patelnię.



Składniki:
300g polędwicy z indyka
1 średnia marchew
1 cebula
1 ząbek czosnku
8 suszonych śliwek
mała garść rodzynek
mała garść płatków migdałowych
100 ml przecieru pomidorowego
150 ml bulionu
pół łyżeczki miodu
po łyżeczce przypraw: kurkuma, imbir, cynamon, papryka słodka, kolendra (można dodać świeżą do gotowej potrawy)
Przygotowanie:
Indyka umyć i pokroić w nieduże kawałki. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę, ząbek czosnku w cienkie plasterki, marchewkę w krążki. Wrzucić mięso z warzywami na patelnię teflonową i podsmażać aż indyk lekko się zrumieni. Wlać bulion i przecier pomidorowy. Dusić ok. 20 min. Dodać śliwki, rodzynki, migdały, miód i przyprawy i dusić jeszcze chwilę. Mięso powinno być w dosyć gęstym, aromatycznym sosie.
Najlepszym mięsem do tego dania jest jagnięcina. Jej użycie wymaga jednak zamarynowania mięsa dzień wcześniej.

Proponowany zestaw:
1/3 powyższej porcji
30g kaszy kus kus

Wartości odżywcze:
300 kcal
24g białka
3g tłuszczu
42g węglowodanów

     
   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz