Klasyczny gulasz w wersji light. Wygodne danie jednogarnkowe - podczas gdy wołowinka dusi się do miękkości, my możemy spokojnie w tym czasie zrobić sobie konkretny trening :) Świetnie smakuje z kaszą jak i z plackami.
Składniki:
300g polędwicy wołowej
1 cebula
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 mała cukinia
200g pieczarek
1/2 łyżki zmielonej papryki słodkiej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić na podłużne kawałki (ok 1x4cm). Przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w krążki.
Cukinię i pieczarki pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć beztłuszczowo mięso i cebulę, dodać przecier pomidorowy. Wlać
bulion. Dusić na niewielkim ogniu ok. 20 minut. W międzyczasie podsmażyć na PAMie cukinię i pieczarki, dodać do mięsa i dusić dalej, aż będzie ono wystarczająco miękkie. Pod koniec dodać
paprykę.
Duszoną polędwicę należy pilnować, gdyż za długo gotowana robi się twarda.
Proponowany zestaw:
1/3 powyższej porcji
40g kaszy jęczmiennej
grillowane pomidory z papryką z tymiankiem
Wartości odżywcze:
327 kcal
26g białka
7g tłuszczu
34g węglowodanów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz