piątek, 10 maja 2013

Boef strogonow z warzywami

Klasyczny gulasz w wersji light. Wygodne danie jednogarnkowe - podczas gdy wołowinka dusi się do miękkości, my możemy spokojnie w tym czasie zrobić sobie konkretny trening :) Świetnie smakuje z kaszą jak i z plackami.


Składniki:
300g polędwicy wołowej
1 cebula
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 mała cukinia
200g pieczarek
1/2 łyżki zmielonej papryki słodkiej
sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokroić na podłużne kawałki (ok 1x4cm). Przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Cukinię i pieczarki pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć beztłuszczowo mięso i cebulę, dodać przecier pomidorowy. Wlać bulion. Dusić na niewielkim ogniu ok. 20 minut. W międzyczasie podsmażyć na PAMie cukinię i pieczarki, dodać do mięsa i dusić dalej, aż będzie ono wystarczająco miękkie. Pod koniec dodać paprykę.

Duszoną polędwicę należy pilnować, gdyż za długo gotowana robi się twarda.

Proponowany zestaw:
1/3 powyższej porcji
40g kaszy jęczmiennej
grillowane pomidory z papryką z tymiankiem

Wartości odżywcze:
327 kcal
26g białka
7g tłuszczu
34g węglowodanów




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz