wtorek, 13 maja 2014

Knekkebrod - chlebek skandynawski

Chlebek to może nie do końca właściwe słowo, które może wprowadzić w błąd wielbicieli puszystych bułeczek. To chrupiący wypiek pełen ziaren, zdrowy, smaczny dodatek do różnego rodzaju dipów. Inspiracja z www.mojewypieki.com


Składniki:
150g płatków owsianych
100g mąki żytniej typ 2000
80g ziaren słonecznika
80g siemienia lnianego
80g sezamu
700 ml wody
1 łyżka soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na min. 15 min. Blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować masę na grubość ok 1 cm. Piec w temp 170 st. około godzinę.

Wartości odżywcze (1/6 blaszki):
375 kcal
13g białka
30g węglowodanów
20g tłuszczu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz