Składniki:
500g mięsa mielonego z indyka
0,7l przecieru z pomidorów
200g pieczarek
średnia cebula
marchew
1 łodyżka selera naciowego
2 kulki mozzarella light
150g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
2 łyżki wody
oregano
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę zagnieść z jajkiem, solą i wodą. Podzielić na dwie części, rozwałkować na prostokąty o grubości 1 mm. Posiekaną cebulę, marchewkę, selera i pieczarki wrzucić na patelnię i podsmażać przez ok. 10 min. Dodać mięso i podgrzewać, aż przestanie być surowe. Posolić, popierzyć. Dodać przecier z pomidorów, dusić ok. 15 min, przyprawić oregano. Prostokątną blachę delikatnie spryskać PAMem. Na dnie ułożyć jeden płat makaronu, na to wyłożyć połowę mięsa z pomidorami, oraz porwaną w drobne kawałeczki mozzarellę. W identyczny sposób ułożyć kolejne pięterko i zapiekać w temp. 180 stopni przez ok 25 min.
Do makaronu użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej z mąką żytnią typ 2000. Jeśli chodzi o pomidory, to najlepiej przygotować samemu przecier, gotując pokrojone w kostkę pomidory, aż się rozpadną i odparują, a następnie miksując je blenderem - można przygotować do słoiczków na zapas. Jeśli nam się nie chce, to możemy oczywiście użyć kupnych, byleby najpierw przeczytać etykietkę, czy nie zawierają przypadkiem dziwnych dodatków i cukru.
Proponowany zestaw:
1/5 powyższej porcji
świeża rukola
Wartości odżywcze:
370 kcal
33g białka
14g tłuszczu
27g węglowodanów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz